Waarom moeten bierleidingen regelmatig gereinigd worden?
Bier is zeer gevoelig voor bederf. Proefondervindelijk is vastgesteld dat bij normale opslagtemperatuur(15°C tot 20°C) na 4 weken de gisten, schimmels en bacteriën zich zover vermenigvuldigd hebben dat er smaakafwijking aan het bier kan ontstaan. Hierdoor moet u elke 4 weken de tapinstallatie laten reinigen en desinfecteren om de kwaliteit van uw bier te waarborgen. Voor fustkoelers/barkoeling/IFK en wijninstallaties geldt een andere reinigingsfrequentie, deze hoeven maar eens per 8 weken gereinigd te worden vanwege de lage opslagtemperatuur. Dit advies is in lijn met de richtlijnen vanuit de brouwerij.
Bij een te hoge opslagtemperatuur zal het bier sneller zijn kwaliteit verliezen. Gisten, schimmels en bacteriën planten zich het snelst voort wanneer er genoeg voedsel, water en zuurstof aanwezig is en wanneer de temperatuur en de ph waarde gunstig zijn. Bier in een warme opslagruimte voldoet aan al deze voorwaarden. Het is daarom van belang dat de opslagtemperatuur van het bier niet te hoog is zodat dit proces vertraagd word.